Waar moet ik op letten bij webhosting?

website webhosting

Iedere hostingprovider roept het beste webhosting pakket te hebben voor jouw website. Maar is dat wel zo? Dat is uiteindelijk afhankelijk van wat je nodig hebt. Er bestaan een boel feiten en onduidelijkheden over snelheid, servers en beveiliging. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van waar je op moet letten wanneer je een hosting provider uitzoekt.

Prijs

Wat mag webhosting kosten? Is het voor een hobbyvlog of een vereniging dan zijn jaarlijks terugkerende kosten al snel vervelend. Wanneer je gewoon WordPress wilt laten draaien hoef je alleen maar te  letten op of er een MySQL-database bijgeleverd wordt en dan is een goedkope provider al snel goed. Hieronder wat richtprijzen per jaar van wat verschillende providers vragen. ( momentopname december 2017 )

Domeinnaam +WebostingHTTPHTTPS
Neostrada.nlnvt€ 13,95 
Yourhosting.nlnvt€ 49,00 
Mijndomein.nlnvt€ 49,59 
KPN.comnvt€ 72,00 
Combell.com/.nl€ 72,24€ 72,24 
Terdis-webhosting.nl€ 70,20€ 82,70 
Argeweb.nl€ 71,40€ 94,80 
Hostingwalk.com€ 114,00€ 129,00 Hostingwalk

Snelheid

Snelheid is een dingetje. Ja het klopt. Google laat de snelheid van je website meewegen in de vindbaarheid. Maar dat is niet hun belangrijkste meetfactor. Dat is relevantie van de inhoud. Snelheid is wel belangrijk als je duizenden bezoekers per dag verwacht. Maar het merendeel van de Nederlandse webshops is al dolgelukkig als ze op één dag 10 bestellingen binnenkrijgen. Dus laat je niet te snel gek maken.

Hoeveel GB en hoeveel dataverkeer heb ik nodig ?

Daar kan ik heel kort over zijn. Als je geen video streamt heb je aan het laagste aantal GB’s webruimte en dataverkeer genoeg. Heb je wel wat bedrijfsvideos of andere filmpjes te tonen dan moet je even opletten maar hier raad is sowieso aan een Youtube of Vimeo kanaal aan ter maken en je video’s daar te stallen en op je webpagina te embedden. Op die manier staan ze niet echt op je website. Alleen de code met de verwijzing en dat neemt nauwelijks ruimte in. Dit scheelt ook behoorlijk in de laadtijd van je pagina.

HTTP of HTTPS. Heb ik een SSL certificaat nodig.

HTTPS oftewel een beveiligde verbinding met SSL certificaat is voor een bedrijf belangrijk. Zeker als een bezoeker gevraagd wordt zijn gegevens achter te laten. Al is het maar voor een onschuldige nieuwsbrief. Je bent verplicht deze data zo goed mogelijk te beschermen. Zie ook de nieuwe EU richtlijnen die in 2018 gaan gelden. Dit kun je ondervangen door je nieuwsbrief gegevens te laten beheren door een mailprovider zoals Mailchimp of Mailjet. Dit soort diensten zijn voor de eerste zoveel adressen of emails gratis en beheren dan gratis en veilig jouw adressenbestand op hun eigen servers.

Heb je een webwinkel dan is een SSL-certificaat essentieel. Webwinkels zonder HTTPS worden toch steeds meer als onbetrouwbaar bestempeld. Ook door Google. En dat wil je niet. Let op steeds meer provider bieden alleen nog maar pakketten inclusief gratis SSL certificaat maar bij anderen moet je deze er apart bijbestellen.

Databases

Sommige providers bieden 1 MySQL database aan andere 15. Voor een gemiddelde website in word of Joomla heb je er maar 1 nodig. Misschien 2 voor een schaduwsite met een proefversie of een kopie. Maar niet meer. Voor een webwinkel heb je meestal wel een extra database nodig voor je Magento of Prestashop maar dar hoeft in principe niet. Deze platformen kunnnen ook zelfstandig draaien en heb je maar één database nodig.

Extra diensten naast webhosting

Veel internetproviders bieden naast webhossting ook extra diensten aan zoals Office365, extra opslagruimte of eenvoudige website bouwtools. Kijk goed of je dit nodig hebt en voor hoeveel gebruikers je bijvoorbeeld Office365 wilt. Soms is het beter om zo’n dienst rechtstreeks bij Microsoft af te sluiten.

Kabel of Telefoon ?

Ga je zakelijk internet gebruiken dan en wil je weten wat voor aansluiting je nodig hebt dan kunnen we daar kort over zijn. Glasvezel over de kabel. Ook voor je telefooncentrale of alarminstallatie is alleen internet tegenwoordig genoeg. Op industrieterreinen is kabel nog wel eens moeilijk maar daar waar mogelijk moet  je hier toch zeker voor gaan

Ziggo Speedtest
Doe hier de Ziggo Speedtest
advertentie: