Boekhoudprogramma

Welke online boekhouding is geschikt voor mijn bedrijf

Wanneer je een bedrijf start moet je ook een boekhouding voeren. Hiervoor zijn veel verschillende boekhoudprogramma’s op de markt. De meeste zijn tegenwoordig online maar er zijn ook nog steeds softwarepakketten die je op een PC of server kan installeren.  Maar hoe bepaal je welke het beste is voor jouw situatie? Wat kun je zelf en waar heb je hulp bij nodig? Een ZZP-er heeft andere verwachtingen van een boekhoudprogramma dan een multinational.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor mij?

Er zijn bepaalde punten die een boekhoudpakket duur of goedkoop maken. bijvoorbeeld moet je wel of geen voorraad bijhouden of wil ik je jouw bankgegevens automatisch in kunnen lezen. Dit verschilt nogal in de verschillende pakketten boekhoudsoftware. Heeft u geen idee welk boekhoudprogramma of software u moet gaan gebruiken voor uw bedrijf. Dan kan het onderstaande u misschien verder helpen.

Zijn er ook gratis boekhoudprogramma’s?

Er zijn wel gratis programma’s te krijgen. Bijvoorbeeld vooraf opgemaakte excell sheets waar je alleen je data nog in hoeft te voeren. Daarnaast is bijvoorbeeld E-boekhouden de eerste 15 maanden gratis voor startende ondernemers. Kosten maak je pas echt als je er een echte boekhouden bij moet halen. En dat brengt mij op het volgende: Veel boekhoudpakketten beschikken over een speciale inlogfunctie voor boekhouders. Zo kun je zelf zo veel mogelijk doen wat binnen jouw bereik ligt en kun je waar nodig de hulp in roepen van een boekhouder. Heb je al een boekhouder vraag dan even met welke softwarepakketten zijn kantoor allemaal samenwerkt. Meestal kunnen ze wel met alle gangbare boekhoudsoftware overweg. Wil je helemaal geen boekhouder dan heb je deze functie natuurlijk niet nodig.

Boekhouden voor ZZP

Ben je ZZP-er en heb je alleen te maken met het factureren van uren en een handje vol kostenfacturen dan heb je niet veel nodig en kan het goedkoopste boekhoudprogramma voldoende zijn. Een handige tool is wel als je vanuit het programma zelf je btw-aangifte kan versturen. Dan is dat gelijk verwerkt en geboekt.

Bij online boekhouden moet alles met alles kunnen synchroniseren.

Boekhoudsoftware en zeker de online pakketten bieden meestal de mogelijkheid om gegevens uit te wisselen met andere systemen zoals bijvoorbeeld je bank. of je webshop. De 3 grote banken kunnen zo ongeveer wel met alle softwarepakketten werken en bekende webshopsystemen als WooCommerce, Magento of Shopify is meestal ook geen probleem. Maar denk ook aan het uitwisselen van je winkelvoorraad met je webshop. En wat als je ook nog fysieke verkoop doet met een kassasysteem? Het mooiste is als al deze systemen moeten met elkaar kunnen synchroniseren.

Wat kost synchronisatie eigenlijk ?

Als je slim zoekt hoeft dit niet zo veel te kosten. Een koppeling met je bank is bij de meeste online pakketten standaard inbegrepen en veelal gratis. Maar bijvoorbeeld bij de Rabobank moet je wel je abonnement upgraden om te kunnen synchroniseren. Ook koppelingen met bekende CRM-systemen als of met Mailchimp is zijn vaak standaard mogelijk maar kunnen consequenties hebben voor je abonnementsprijs. Soms wordt er wel aangegeven dat er een koppeling mogelijk is maar dien je daarvoor ook nog een dienst van een derde partij af te nemen. Dus zoek dat eerst even goed uit.

Maak een lijst van welke platformen je wilt gebruiken ( Bank, webwinkel, kassasysteem etc. ) en welke functies je nodig hebt en gebruik deze dan als checklist als je de verschillende boekhoudpakketten met elkaar vergelijkt.

Vergelijk de functies van verschillende boekhoudprogramma’s

Hieronder vindt je een handige tool waarmee je makkelijk alle functionaliteiten van momenteel veel gebruikte boekhoudprogramma’s kunt vergelijken.

Welke software aanbieders zitten er in deze vergelijking ?

Bovenstaande vergelijkingstool vergelijkt verschillende pakketten van de volgende aanbieders op basis van functionaliteit en prijs. Natuurlijk zijn er nog veel meer boekhoudprogramma’s op de markt en wellicht voegen we die in de toekomst nog toe aan onze vergelijkingstool maar dit geeft je alvast een goed inzicht en je mogelijkheden.

 • e-Boekhouden
 • Informer
 • Exact Online
 • Yoursminc
 • Visma Accounting
 • Rompslomp
 • Myfinance
 • Silvasoft
 • Reeleezee
 • Fiscus.nl
 • MoneyMonk