Als je wilt weten of jouw email adres voorkomt in het onderzoek naar de criminele handelswebsite ‘Genesis.Market’. kun je hier je email invoeren en checken of je e-mail gehackt is. Je krijgt een mail van de politie als je email gehackt is
https://www.politie.nl/informatie/checkjehack.html#check
Als je op de website van de politie hebt gecontroleerd of jouw e-mailadres voorkomt in gestolen (inlog)gegevens uit het onderzoek en je krijgt een email terug dan betekend dat je computer waarschijnlijk is besmet met kwaadaardige software (malware). Op deze manier hebben criminelen je gegevens gestolen. Daarna zijn jouw gegevens te koop aangeboden op de criminele handelswebsite.
Doe de updates
Om te voorkomen dat je opgelicht wordt, is het belangrijk dat je de malware direct van je computer verwijdert. Zolang de kwaadaardige software (malware) op je computer staat krijgen de criminelen een update van jouw wachtwoord als je dit wijzigt. Wijzig de wachtwoorden pas nadat de software van de computer is verwijderd. Dit doe je als volgt:
- Log uit op alle openstaande accounts en sessies op internet.
- Verwijder cookies en tijdelijke internetbestanden.
- Kies daarna een van de volgende twee opties:
- Update de virusscanner op je computer. Voer vervolgens een virusscan op je computer uit. De malware wordt verwijderd. Of:
- Breng de geïnfecteerde computer terug naar de fabrieksinstellingen.
- Verander pas daarna alle wachtwoorden. Niet eerder, om te voorkomen dat criminelen het nieuwe wachtwoord zien.
Wijzig je wachtwoorden
Gebruik altijd lange ‘sterke’ wachtwoorden en gebruik niet steeds hetzelfde wachtwoord. Stel zoveel als mogelijk multi-factor authenticatie in. Door je identiteit te bevestigen met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of goedkeuring op een ander apparaat zoals je telefoon, maak je misbruik moeilijker.
Tot slot, blijf je computer altijd voorzien van de laatste systeemupdates en zorg dat je een goede en bijgewerkte virusscanner en firewall hebt.
Bron: Politie
Anitivirussoftware
Heb je geen antivirus software?
Op iedere Windows computer met Windows 8 of hoger zit Microsoft Defender. Als deze al actief is dan staat die tussen de actieve pictogrammen rechts onder op je taakbalk.

Staat die er niet tussen zoek dan in je computer naar de app. Om dit te controleren ga je naar “zoeken”. Dit staat onder in je taakbalk of ander moet je eerst op het windows logo klikken links onderin je taakbalk en typ daar “defender” Kies voor de App Microsoft Defender en klik daar op.

Soms moet je je nog wel aanmelden. Dit doe je met het emailadres van je Microsoft account.

Wanneer je vragen krijgt over delen het delen van je status met je gezin moet je dit overslaan en naar de volgende pagina gaan totdat je bij he scherm bent dat zegt dat je weer helemaal bij bent.

Wanneer je niet helemaal beschermd bent en er nog wat kan worden verbeterd klik dan op het plaatje van de laptop op het woord “Apparaatdetails” en volg de verdere instructies.
Aanvullende Virusscanners
Voor de zekerheid kun je je systeem nog extra laten scannen door een virusscanner van derden. Daar zijn veel mogelijkheden voor zoals de bekende:
- https://www.mcafee.com/consumer/nl-nl/landing-page/direct/sem/search-campaign.htmlNorton,
- Kasperski
- AVG
Maar
MBAM
Onze keus is echter MBAM anti malware
Bij MBAM hoef je niet meteen een abonnement te nemen en je wordt ook niet maanden door hun marketing achtervolgd. De scan werkt zo ook goed. Zelfs je emailadres is niet verplicht.
En wat nog belangrijker is. MBAM deze vindt volgens onze testen de meeste virussen.




Op het laatst zal MBAM vragen of je periodiek je computer wilt laten controleren. Daarvoor heb je wel een betaalde versie nodig. Je kunt hiervoor kiezen of MBAM na verloop van tijd weer van je computer afhalen.
