Veel Android malware verwacht in 2018

android malware

In de Malware Forecast van 2018 die deze week is uitgebracht, zien we Android-malware in aantocht, met ransomware als steeds grotere bedreiging. Volgens de analyse van SophosLabs is het aantal aanvallen op Sophos-klanten die Android-apparaten gebruiken in 2017 bijna elke maand toegenomen.

 

Het aantal schadelijke Android-apps is de afgelopen vier jaar gestaag toegenomen. In 2013 was iets meer dan een half miljoen kwaadaardig. In 2015 was het al gestegen tot iets minder dan 2,5 miljoen. Voor 2017 is het aantal al opgelopen tot bijna 3,5 miljoen.

android malware toename

SophosLabs meldt dat alleen al in september 2017 meer dan 30% van de schadelijke Android-malware die door SophosLabs werd verwerkt ransomware was. Vanaf het begin van 2017 naar de top van

Android-malwarefamilies

Van alle Android malwarefamilies was Rootnik het meest actief: 42% van al deze malware werd door SophosLabs gestopt. PornClk was het op één na meest actieve op 14%, terwijl Axent, SLocker en Dloadr achterliepen op respectievelijk 9%, 8% en 6%. Veel apps op Google Play bleken te zijn samengevoegd met Rootnik, en die familie zag ook eind september de DirtyCow Linux-kwetsbaarheid.

Ondertussen was SophosLabs getuige van een daling van het aantal PUA’s (Potentially Unwanted Applications – applicaties die sommigen als een probleem beschouwen en anderen bereid zijn te tolereren, zoals adware). Het aantal was elk jaar gestegen tussen 2013 en 2016, maar in 2017 daalde het van 1,4 miljoen naar minder dan 1 miljoen.

Van de PUA’s die SophosLabs dit jaar zag, was Android Skymobi Pay goed voor 38% van alle activiteiten, gevolgd door Android Dowgin (16%) en Android Riskware SmsReg (12%).

Download de Sophos 2018 Malware Forecast voor meer inzicht in de dreigingen van Android-malware. Bedrijven kunnen zichzelf beschermen tegen de dreiging van Android-malware en PUA’s met Sophos Mobile, terwijl thuisgebruikers zichzelf gratis kunnen beschermen met Sophos Mobile Security voor Android.

Bron: Sophos.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.